,

The USE study: can Ultrasound Safely exclude Elbow fractures?

De huidige manier om vast te stellen of er sprake is van een gebroken elleboog, is door het maken van röntgenfoto’s. In deze studie wordt onderzocht of echografie van meerwaarde kan zijn bij elleboogletsels. Dit onderzoek werd als beste beoordeeld door onze adviesraad, en krijgt een subsidie van €570,81.

Belangrijke nadelen van het maken van röntgenfoto’s zijn dat het tijd kost, relatief duur is en patiënten worden blootgesteld aan straling. Daarnaast kan het soms lastig zijn om de breuk te zien op de röntgenfoto. Echografie wordt op dit moment niet standaard gebruikt, maar heeft belangrijke voordelen: het is direct aan bed beschikbaar, is goedkoper dan röntgenfoto’s en er wordt geen röntgenstraling gebruikt. Uit eerder onderzoek blijkt dat echografie van de elleboog bij kinderen goed werkt. Bij volwassenen is dit nog niet onderzocht. In dit onderzoek wordt gekeken of echografie een betrouwbare manier is om een gebroken elleboog uit te sluiten of juist vast te stellen.

Dit project heeft in 2020 subsidie ontvangen van het SGOfonds

Wat is de aanleiding voor dit onderzoek?

De huidige manier om vast te stellen of er sprake is van een gebroken elleboog is door röntgenfoto’s te maken. Een belangrijk nadeel van het maken van röntgenfoto’s is dat het veel tijd kost, duur is en patiënten hierbij worden blootgesteld aan straling. Daarnaast kan het soms lastig zijn om de breuk te zien op de röntgenfoto. Echografie kost minder tijd, is goedkoper en hierbij wordt geen straling gebruikt. Uit eerder onderzoek blijkt dat echografie van de elleboog bij kinderen goed werkt. Bij volwassenen is dit nog niet onderzocht.

Welke vraag probeert dit onderzoek te beantwoorden?

In dit onderzoek willen we kijken of echografie een betrouwbare manier is om een gebroken elleboog uit te sluiten of juist vast te stellen.

Hoe wordt dit onderzocht?

We onderzoeken de elleboog met de echo. Indien mogelijk is de elleboog daarbij 90 graden gebogen. We gebruiken echogel om de elleboog goed in beeld te brengen, deze gel voelt koud aan. De echo wordt aan de achterzijde (punt) van de elleboog geplaatst, daar worden 2 verschillende beelden gemaakt en opgeslagen. We hoeven niet te drukken met de echo, waardoor het onderzoek weinig tot geen extra pijn zal geven. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat patiënten dit onderzoek niet pijnlijk vinden. De echografie geeft geen andere nadelige effecten.

In dit onderzoek krijgt de patiënt éérst echografie van de elleboog, dit is anders dan in de gebruikelijke zorg. Na de echografie krijgt de gebruikelijke zorg. Dit bestaat uit röntgenfoto’s van de elleboog en bijpassende behandeling.

Wat is het belang van dit onderzoek voor de Spoedeisende Geneeskunde?

Als uit dit onderzoekt blijkt dat echografie betrouwbaar is, dan hoeven er in de toekomst wellicht minder röntgenfoto’s van de elleboog gemaakt te worden.

Thea van der Veen

Hoofdonderzoeker

Ik, Thea van der Veen, ben een enthousiaste arts in opleiding tot spoedeisende hulp arts. Dit doe ik met veel plezier in het Medisch Centrum Leeuwarden en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Één van de redenen waarom ik dit onderzoek doe, is omdat ik mij graag wil verdiepen in het gebruiken van echografie op de spoedeisende hulp. Verder wordt ik gelukkig van het geven van onderwijs, vooral korte momenten van”bedside teaching” vind ik heel leuk en krijg ik positieve reacties op!