, ,

Remimazolam for procedural sedation in patients

Het onderzoek zal met een subsidie van €5.000,- worden ondersteund.

Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?

Vanuit mijn functie als PSA instructeur ben ik met dit nieuwe middel in aanmerking gekomen.  Dit nieuwe middel wordt namelijk als potentieel sedativum aangemerkt.  Hier in het Radboudumc heeft dit middel ook de aandacht getrokken van de anesthesie en zijn wij als SEH door hun benaderd om een studie op te zetten om PSA te verzorgen met dit nieuwe middel. Tegelijkertijd werden wij benaderd door de farmacie en zijn zij langs gekomen om uitleg over dit middel te geven. Wij zijn hierdoor enthousiast en nieuwsgierig geworden naar Remimazolam als nieuw middel voor PSA. 

Welk probleem lost dit onderzoek op?

Middelen die nu veelvuldig gebruikt worden voor PSA (propofol of midazolam)  op de SEH zijn ook geassocieerd met negatieve effecten. Dit nieuwe middel, remimazolam zou door dat dit orgaanonafhankelijk gehydrolyseerd is, geen actieve metabolieten hebben. Hierdoor zou dit middel minder geassocieerd zijn met negatieve effecten.  Hierdoor heeft het middel een gunstiger profiel ten aanzien van bijwerkingen of adversed events. 

Op welke manier wordt dit onderzocht?

Wij gaan momenteel een pilot studie doen om vertrouwd te raken met dit nieuwe middel. Tevens willen wij in een kleine populatie zien of deze bijwerkingen inderdaad minder optreden. Indien dit het geval is zullen wij deze resultaten gebruik om een grotere RCT op te zetten. 

Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?

Indien een middel met minder bijwerkingen en adverse events voor PSA gevonden wordt is dit met name veiliger voor de patiënten die PSA ondergaan. Het zal de dagelijkse praktijk op de SEH wezenlijk veranderen. 

Joram Stollman

Joram Stollman

Hoofdonderzoeker

Joram is SEH-arts in Nijmegen