, ,

Reducing Pain and Anxiety with Virtual Reality at the Emergency Department

Veel patiënten op de spoedeisende hulp hebben pijn, het doel van deze studie is om te onderzoeken of toepassing van een virtual reality bril leidt tot pijnreductie.

Dit project heeft in 2021 subsidie ontvangen van het SGOfonds

Wat is de aanleiding van dit onderzoek?

Een pijnvrije procedure (met sedatie) is op de drukke spoedeisende hulp niet haalbaar voor iedere patiënt na een breuk of grote wond. De gedachte dat een volwassen persoon wel ‘even’ kan wachten of dat ‘de pijn zo weer over is’, is niet meer van deze tijd. Er is helaas relatief weinig aandacht voor het gebruik van niet-medicamenteuze pijnbestrijding op de spoedeisende hulp bij volwassenen. Eerder onderzoek bij kinderen laat wel zien dat een virtual reality bril doormiddel van afleiding kan leiden tot minder pijn en angst. Wij zijn benieuwd of dit ook geldt voor volwassenen op de spoedeisende hulp.

Welke vraag probeert dit onderzoek te beantwoorden?

Wij willen onderzoeken of het gebruik van de virtual reality bril leidt tot minder pijn en angst bij een trauma gerelateerde behandeling. Bijvoorbeeld bij de behandeling van een breuk, wond of als de schouder uit de kom is.

Hoe wordt dit onderzocht?

Wij gaan de pijn en angstscores van twee groepen met elkaar vergelijken. De eerste groep (zonder virtual reality bril) krijgt de standaardzorg met pijnstilling. De tweede groep (met virtual reality bril) krijgt naast de standaard zorg dus een virtual reality bril als afleiding tijdens de behandeling.

Wat is het belang van dit onderzoek voor de spoedeisende geneeskunde?

Als dit onderzoek toont dat een virtual reality bril tot minder pijn en angst leidt, kan dit breed toegepast worden op diverse spoedeisende hulpposten in Nederland. Een virtual reality bril is niet-invasief, veilig in gebruik en heeft geen bijwerkingen (in tegenstelling tot hoge doseringen pijnmedicatie of sedatie). Op de spoedeisende hulp kan dit leiden tot een hogere patiënt tevredenheid en mogelijkerwijs tot minder pijnstilling.

Sabhat Akhtar

Sabhat Akhtar

Hoofdonderzoeker

Ik ben Sabhat Akhtar en ben erg geïntrigeerd over de toepassing van virtual reality in de zorg. Ik heb twee jaar met veel plezier gewerkt als basisarts op de spoedeisende hulp en streef ernaar om in de toekomst SEH-arts te worden. Momenteel werk ik op de Intensive Care en doe ik onderzoek op de spoedeisende hulp naar het effect van virtual reality op pijnperceptie bij de behandeling van traumatisch letsel.