Onderzoek naar behandeling van gebroken handwortelbeentjes met tape.
Kickstart subsidie ontvangen in 2021.
Hoofonderzoeker Karlijn Ganzeboom .
De huidige behandeling van een gebroken handwortelbeentje (metacarpale vijf) is door middel van gipsimmobilisatie. In deze studie wordt onderzocht of een behandeling met een buddytape en drukverband wellicht comfortabeler is voor patiënten met een ongecompliceerde subcapitale metacarpale vijf fractuur.
Dit project heeft in 2021 subsidie ontvangen van het SGOfonds
Wat is de aanleiding van dit onderzoek?
Op de SEH worden regelmatig patiënten met deze breuk, die momenteel allemaal gips krijgen. We horen vaak dat patiënten liever geen gips willen, omdat ze het belastend vinden. Er wordt dan gevraagd naar een alternatief. Daarom willen wij op zoek naar een behandeling die comfortabeler is, maar wel hetzelfde resultaat geeft.
Welke vraag probeert dit onderzoek te beantwoorden?
Is behandeling met drukverband en buddy tape superieur in herstel van hand functie ten opzichte van gips immobilisatie bij patiënten met een ongecompliceerde subcapitale metacarpale vijf fractuur.
Hoe wordt dit onderzocht?
De deelnemers worden in twee groepen verdeeld. De ene groep krijgt de standaardbehandeling: gips om de hand en pols. De andere groep krijgt tape om de vingers en een drukverband. Beiden groepen behandelen we 3 weken. Met vragenlijsten beoordelen we steeds hoe tevreden patiënten zijn met hun behandeling en de functie van hun hand. We testen de functie van de hand ook op de poli op verschillende momenten. Verder controleren we of er nadelige effecten zijn van de behandelingen. Uiteindelijk vergelijken we de resultaten van beide groepen.
Wat is het belang van dit onderzoek voor de spoedeisende geneeskunde?
Als blijkt dat behandeling met tape en drukverband net zo effectief, of zelfs beter is dan gips, kunnen patiënten voortaan hiermee worden behandeld.
Karlijn Ganzeboom
Hoofdonderzoeker
Karlijn Ganzeboom is in opleiding tot Spoedeisende Hulp arts op locatie VUmc van het Amsterdam UMC. Ze heeft Geneeskunde gestudeerd in Nijmegen.