Onderzoek naar de behandeling van hitteberoerte bij hardlopers.
High-potential subsidie ontvangen in 2023.
Hoofonderzoeker Amsber Hoek.
Het SGOfonds ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van 5.000,00 EUR.
Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?
Hardlopen is een van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Door klimaatverandering wordt het steeds warmer in Nederland. Hierdoor wordt de kans op een hitteberoerte tijdens het hardlopen steeds groter. Hitteberoerte is een levensgevaarlijke aandoening, waarbij de lichaamstemperatuur meer dan 40C is en het bewustzijn verlaagd is. Het is belangrijk een hitte beroerte snel te herkennen, en daarna zo snel mogelijk starten met het koelen van de patiënt. Er zijn verschillende manieren om te koelen, maar het meest praktisch is koelen met handdoeken die in ijswater gedrenkt zijn, door deze over het hele lichaam van de patiënt te leggen. Er is alleen nog geen goed onderzoek gedaan naar deze manier van koelen bij hardlopers. Bovendien weten we niet hoe het verder gaat met deze patiënten na behandeling, en of deze patiënten allemaal naar het ziekenhuis moeten of veilig naar huis kunnen.
Welk probleem lost dit onderzoek op?
Als eerste helpt dit onderzoek om te beoordelen of koelen met de handdoeken een goede behandeling is. Maar ook helpt het om te evalueren hoe het met de patiënten met een hitteberoerte gaat na behandeling. Hierdoor kunnen we beoordelen of deze patiënten veilig naar huis kunnen na behandeling in plaats van ingestuurd worden naar een spoedeisende hulp. Dit kan helpen om de drukte op een spoedeisende hulp rondom sportevenementen te verminderen.
Op welke manier wordt dit onderzocht?
Patiënten met een hitteberoerte bij de Marathon van Rotterdam en de City-Pier-City loop in Den Haag worden gekoeld met handdoeken die in ijswater gedrenkt zijn. Bij deze patiënten wordt elke 5 minuten de temperatuur gemeten om te kijken hoe snel de temperatuur daalt. Daarnaast worden deze patiënten na 2 weken, 2 maanden en 6 maanden opgebeld om te vragen hoe het met ze gaat.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?
Patiënten met een hitteberoerte zijn heel ziek en moeten zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgen. Soms is dit op de spoedeisende hulp omdat dat de dichtstbijzijnde plek is, maar soms kan dit ook door zorg buiten het ziekenhuis. Dit onderzoek zal helpen bepalen wat de juiste manier van koelen is voor deze patiënten, zodat dit op de spoedeisende hulp, maar ook door bijvoorbeeld de ambulance voor het ziekenhuis gegeven kan worden. Bovendien onderzoeken we wanneer patiënten met een hitteberoerte na behandeling veilig naar huis kunnen, hierdoor voorkomen we dat het nog drukker wordt op de spoedeisende hulp bij (grote) hardloopevenementen.
Amber Hoek
Hoofdonderzoeker
Amber Hoek studeerde geneeskunde in Rotterdam, en volgde de opleiding tot SEH-arts in het HAGA ziekenhuis in Den Haag. Sinds 2014 werkt ze als SEH-arts in het Erasmus MC en combineerde ze dit met promotie onderzoek naar patiëntvoorlichting op de spoedeisende hulp, ze promoveerde in 2021. Sinds 1999 maakt ze onderdeel uit van het medisch team van de Marathon van Rotterdam. Amber woont in Nieuwerkerk aan den IJssel met haar man en drie kinderen.