Onderzoek of de toepassing van VR leidt tot angstreductie bij kinderen.
Kickstart subsidie ontvangen in 2024.
Hoofdonderzoeker: Sabhat Akhtar.
Het SGOfonds ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van 1.000,00 EUR.
Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?
Het idee voor dit onderzoek ontstond in de chaos van de COVID-periode, toen iedereen op zoek was naar manieren om de zorg te verbeteren zonder zelf gek te worden. We dachten: waarom niet een Virtual reality (VR) bril opzetten en de pijn en angst gewoon wegkijken? Dat leidde tot een pilot bij volwassenen, die zo enthousiast reageerden dat we meteen wisten dat we iets bijzonders in handen hadden. Na een onderzoek bij volwassenen, wilden we weten of kinderen ook baat zouden hebben bij deze ‘virtuele ontsnapping’.
Welk probleem lost dit onderzoek op?
Dit onderzoek pakt een veelvoorkomend probleem: niet elk kind is makkelijk af te leiden tijdens een pijnlijke procedure. Terwijl sommige kids opgaan in een filmpje, blijven anderen toch bang en onrustig. Hier komt de VR-bril als de mogelijke superkracht om de hoek kijken! Misschien is dit wel dé magische ontsnapping naar een wereld zonder stress en tranen.
Op welke manier wordt dit onderzocht?
In dit onderzoek kunnen kinderen die op de SEH komen vrijwillig deelnemen als ze behandeld worden voor een breukje of wond. Tijdens hun behandeling worden de kinderen willekeurig ingedeeld in een groep met een VR-bril of zonder VR-groep of een non-VR-groep, en we gebruiken vragenlijsten om te onderzoeken of hun pijn en angst hierdoor afnemen. Zo ontdekken we of deze virtuele wereld echt een verschil maakt tijdens hun bezoek aan de SEH.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?
Dit onderzoek is belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde omdat het een mogelijke oplossing biedt voor een cruciaal probleem: het verminderen van angst en pijn bij kinderen tijdens acute behandelingen. Door de inzet van VR-technologie kunnen we de zorgervaring voor jonge patiënten aanzienlijk verbeteren. Als de VR-bril effectief blijkt, kunnen we niet alleen de patiëntervaring verbeteren, maar ook de behandelingen sneller en minder stressvol maken, wat uiteindelijk de algehele efficiëntie en zorgkwaliteit op de SEH ten goede komt.

Sabhat Akhtar
Hoofdonderzoeker
Ik werk als arts (in opleiding tot spoedeisende hulp arts) aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC), Met een passie voor acute zorg en innovatie ben ik altijd op zoek naar manieren om de zorgervaring te verbeteren. Nieuwsgierig en gedreven combineer ik mijn medische kennis met technologie om een verschil te maken. Na een onderzoek te hebben afgerond naar de impact van VR-brillen bij volwassenen, hoop ik vervolgstappen te kunnen zetten met dit onderzoek bij kinderen.