Onderzoekstraject naar de rol van spoedeisende hulpen in de Nederlandse opioïden crisis
Promotie-traject subsidie ontvangen in 2024.
Aanvrager Viren Nitin Bahadoer
Met deze subsidie ondersteunt het SGOfonds een promotietraject. Dit houdt in dat een arts-onderzoeker gedurende een aantal jaar meerdere onderzoeken uitvoert binnen eenzelfde thema en na afloop promoveert tot doctor. Het SGOfonds stelt hiervoor 100.000,00 EUR beschikbaar.
Dit project heeft in 2024 deze subsidie ontvangen.
Hoe ben je op het idee gekomen voor dit project?
Wereldwijd is er veel aandacht voor toegenomen gebruik van opioïden. Dit zijn sterke pijnstillers die in principe op voorschrift van een arts worden gebruikt. In de Verenigde Staten is er op dit moment sprake van een almaar groeiende opioïdepidemie, waarbij opioïden worden misbruikt en leiden tot grote maatschappelijke problemen en veel overlijdens. Ook in Nederland is de afgelopen jaren een toename gezien in opioïdgebruik en opioïdgerelateerde schade.
Nu zien wij op de Spoedeisende Hulp (SEH) regelmatig patiënten die opioïden gebruiken of zich presenteren met klachten veroorzaakt door opioïdengebruik. Daarnaast schrijven we zelf opioïden voor. De SEH zou dus een belangrijke rol kunnen spelen binnen de opioïdproblematiek.
Welk probleem lost dit project op?
In Nederland zijn de opioïdgerelateerde problemen gelukkig (nog) niet zo groot als in de Verenigde Staten. Maar ook hier hebben we over de afgelopen jaren een toename gezien in het aantal opioïdvoorschriften en in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens veroorzaakt door opioïdgebruik.
Dit onderzoeksproject leidt tot een goed inzicht in de Nederlandse opioïdsituatie in relatie tot de SEH, maakt dat er gericht beleid gemaakt kan worden om een opioïdcrisis alhier te voorkomen en zorgt ervoor dat patiënten waarbij sprake is van opioïdmisbruik adequater kunnen worden geholpen.
Op welke manier wordt dit onderzocht?
Dit onderzoeksproject bevat epidemiologisch onderzoek, kwalitatief onderzoek en een interventie gericht op het verminderen van opioïdmisbruik.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?
De SEH zou een een centrale rol kunnen innemen binnen de Nederlandse opioïdsituatie. Alhier kunnen we opioïdvoorschriften terugdringen, problematisch opioïdgebruik signaleren, en een interventie organiseren om patiënten met opioïdmisbruik te behandelen.

Viren Nitin Bahadoer
Aanvrager
Viren Nitin Bahadoer werd op 24 augustus 1999 geboren in Den Haag. In 2017 behaalde hij zijn vwo-diploma aan het Segbroek College te Den Haag. Tijdens zijn middelbareschooltijd nam hij deel aan het PRE-University College van de Universiteit Leiden waar hij voor het eerst kennis maakte met het doen van onderzoek en het schrijven van wetenschappelijke verslagen. In 2024 studeert hij af als geneeskundestudent aan de Universiteit Leiden, met een sterke interesse in de acute zorg. Tijdens zijn laatste jaar als student verrichtte hij een wetenschapsstage op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarbij hij onderzoek deed naar de percepties van patiënten ten aanzien van opioïden op de SEH. Vervolgens heeft hij een keuzecoschap op de Intensive Care en een oudste coschap op de SEH van het HagaZiekenhuis voltooid.
Daarnaast heeft Viren organisatorische ervaring opgedaan door meerdere bestuurs- en commissiefuncties te vervullen binnen een (inter)nationale medische studentenorganisatie. Tijdens de COVID-19 pandemie werkte hij op de SEH van het HagaZiekenhuis, wat hem waardevolle lessen leerde over crisismanagement en patiëntenzorg onder druk. Ook heeft hij praktische kennis in acute zorg opgedaan als EHBO’er op festivals en sportevenementen.