Onderzoek naar het gebruik van verschillende pijnstillers tijdens sedatie op de SEH.
Subsidie ontvangen in 2020.
Hoofonderzoeker Heleen Lameijer.
Veel patiënten op de Spoedeisende Hulp hebben pijn, bijvoorbeeld vanwege een botbreuk. Voor bepaalde ingrepen, zoals het zetten van een botbreuk, ondergaan patiënten een kortdurende sedatie (“roesje”). Hierbij wordt o.a. pijnstilling gegeven. In dit onderzoek wordt onderzocht of de pijnstiller esketamine beter werkzaam is dan opiaten (zoals morfine). Dit onderzoeksproject ontvangt een subsidie van €4.817,34.
Momenteel wordt ernstige pijn op de Spoedeisende Hulp meestal behandeld met opiaten, zoals morfine. Deze middelen hebben nadelen, zoals de mogelijkheid van ademhalingsproblemen en verslaving. Een lage dosis van het middel esketamine is een opkomend alternatief als pijnstiller, en wordt in Nederland ook al regelmatig gebruikt. Het nadeel van esketamine is dat het bijwerkingen kan hebben, zoals misselijkheid en hallucinaties. Door de verschillende medicijnen onderzoeken, wordt bepaald wat de beste en meest veilige pijnstillingsmethode is.
Dit project heeft in 2020 subsidie ontvangen van het SGOfonds
Wat is de aanleiding voor dit onderzoek?
Veel patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) komen met pijnklachten, bijvoorbeeld vanwege een botbreuk. Op de SEH moeten patienten voor bepaalde ingrepen, zoals het zetten van zo’n botbreuk, een kortdurende sedatie (“roesje”) ondergaan, waarbij o.a. pijnstilling wordt gegegeven. Momenteel wordt ernstige pijn behandeld met opiaten, zoals morfine, die grote nadelen hebben waaronder de mogelijkheid van ademhalingsproblemen en verslaving. Een lage dosis van het middel Esketamine is een opkomend alternatief als pijnstiller, en wordt in Nederland ook al gebruikt. Het nadeel van Esketamine is echter dat het vervelende bijwerkingen kan hebben, waaronder misselijkheid en hallucinaties.
In dit onderzoeksproject gaan we onderzoeken of Esketamine beter werkzaam is als pijnbestrijder in vergelijking met opiaten tijdens het geven van een sedatie (roesje). Dit alles met het doel om patiënten een betere, veiligere pijnstillingsmethode te kunnen bieden, als alternatief voor verslavende opiaten.
Welke vraag probeert dit onderzoek te beantwoorden?
In dit onderzoeksproject gaan we onderzoeken of Esketamine beter werkzaam is als pijnbestrijder in vergelijking met opiaten tijdens het geven van een sedatie (roesje). Dit alles met het doel om patiënten een betere, veiligere pijnstillingsmethode te kunnen bieden, als alternatief voor verslavende opiaten.
Hoe wordt dit onderzocht?
Wij gaan de gegevens vergelijken van alle patienten die tot nu toe bij ons op de SEH een sedatie (roesje) hebben ondergaan met opiaten of esketamine.
Wat is het belang van dit onderzoek voor de Spoedeisende Geneeskunde?
Als we weten of 1 van beide pijnstillingsmethoden beter werkt dan de andere kunnen we patienten betere pijnstilling geven tijdens een sedatie.
Heleen Lameijer
Hoofdonderzoeker
Dr. Heleen Lameijer is SEH-arts KNMG en wetenschapper in Leeuwarden. Ze doet onder andere onderzoek naar de toepassing van echografie en sedatie en pijnstilling op de SEH, waarbij ze 2 promovendi begeleidt.