Onderzoek naar vroegtijdige herkenning van hitteberoerte bij hardlopers (CAMERA-studie)
Kickstart subsidie ontvangen in 2024.
Hoofdonderzoeker: Marna Bouwhuis
Het SGOfonds ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van 1.000,00 EUR.
Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?
Hardlopen is een van de snelst groeiende en populairste sporten in Nederland. Door klimaatverandering stijgen de temperaturen in het land, wat de kans op een hitteberoerte tijdens het hardlopen vergroot. Een hitteberoerte is een levensbedreigende situatie waarbij de lichaamstemperatuur boven de 40°C komt en het bewustzijn vermindert. Het is van groot belang om een hitteberoerte snel te herkennen en onmiddellijk te beginnen met het afkoelen van de persoon. Ik vroeg me af of er een snellere en minder ingrijpende manier is om deze hardlopers te herkennen, zodat we ze direct de juiste zorg kunnen bieden. Tijdens de COVID pandemie werden infraroodcamera’s gebruikt op vliegvelden om mensen met koorts te identificeren en dit leek veelbelovend. Het gebruik van infraroodcamera’s bij hardlopers is echter nooit eerder onderzocht.
Welk probleem lost dit onderzoek op?
Momenteel is het lastig om tijdens drukke hardloopevenementen snel en nauwkeurig te bepalen welke hardlopers het meeste risico lopen op oververhitting. Traditionele temperatuurmetingen zijn vaak traag of niet praktisch. Met dit onderzoek willen we een snelle en betrouwbare manier vinden om oververhitte hardlopers te identificeren tijdens grootschalige evenementen waar soms wel honderden lopers per minuut over de finish komen, zodat we sneller kunnen ingrijpen en ernstige gezondheidsproblemen kunnen voorkomen.
Op welke manier wordt dit onderzocht?
Tijdens twee grootschalige hardloopevenementen maken we infraroodfoto’s van hardlopers die medische hulp nodig hebben vanwege oververhitting. We vergelijken deze beelden met standaard temperatuurmetingen in het oor en kijken of we specifieke warmtepatronen kunnen herkennen die wijzen op een risico op hitteberoerte. Door deze methode op verschillende momenten toe te passen, kunnen we ook zien hoe de warmteverdeling verandert tijdens behandeling door middel van koeling.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?
Als we met infraroodthermografie snel kunnen zien welke hardlopers in gevaar zijn, kunnen we de lopers zo snel mogelijk naar de medische post begeleiden en behandeling middels koelen starten. Dit kan levens redden en complicaties verminderen. Bovendien helpt het ons om efficiënter te werken tijdens drukke grootschalige evenementen, wat de algehele zorg voor patiënten verbetert.

Marna Bouwhuis
Hoofdonderzoeker
Dr. Marna G. Bouwhuis is spoedeisende hulp arts in het Erasmus MC in Rotterdam. Naast haar klinische werk is zij actief betrokken bij onderzoek en onderwijs binnen de spoedeisende geneeskunde.