Onderzoek naar afvalproductie op de spoedeisende hulp van een perifeer ziekenhuis
Kickstart subsidie ontvangen in 2024.
Hoofdonderzoeker: Renske Kusters
Het SGOfonds ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van 1.000,00 EUR.
Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?
De gezondheidszorgsector speelt een belangrijke rol in de uitstoot van broeikasgassen en de versnelling van de klimaatverandering. Het is daarom essentieel om de zorg te verduurzamen en gerichte strategieën te ontwikkelen om de milieu-impact te verkleinen. Dit betekent onder andere het verminderen van afvalproductie, minimaliseren van verspilling en het kiezen voor materialen met een kleinere ecologische footprint. Onze aanpak? Een grondige afvalanalyse op de SEH om precies te identificeren hoe we de spoedzorg kunnen verduurzamen.
Welk probleem lost dit onderzoek op?
Met behulp van een gedetailleerde afvalanalyse op de SEH wordt duidelijk hoe we verspilling kunnen verminderen en waar we over kunnen schakelen naar duurzamere materialen. Zo stimuleren we niet alleen milieuvriendelijk gedrag binnen de spoedzorg, maar maken we de gezondheidszorg groener en dragen we bij aan een gezondere planeet, voor ons en de generaties die volgen.
Op welke manier wordt dit onderzocht?
Door het afval van alle patiënten op de SEH gedurende 10 weken aan het einde van hun bezoek te verzamelen, wegen en analyseren krijgen we cruciale informatie over de totale afvalproductie. Dit omvat alle afvalcategorieën, van gecontamineerd medisch afval en medicatieresten, tot plastic en weggegooide ongebruikte materialen. Onze analyse brengt de relatie tussen de hoeveelheid afval en verschillende variabelen in kaart, zoals patiëntcomplexiteit en ligduur op de SEH. Hiermee wordt het niet alleen mogelijk om onze eigen processen te verbeteren, maar ook om duurzame werkwijzen te ontwikkelen die relevant zijn voor SEH’s door heel Nederland.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?
Dit onderzoek is belangrijk omdat het inzicht biedt in afvalproductie en verspilling, waardoor gerichte maatregelen mogelijk worden om de duurzaamheid te verbeteren. Het helpt bij het reduceren van kosten en verspilling, optimaliseert zorgprocessen en kan breed toepasbare verbeteringen voor SEH’s in heel Nederland opleveren. Bovendien verhoogt het de bewustwording van duurzaam werken binnen de zorgsector..

Renske Kusters
Hoofdonderzoeker
Renske Kusters is SEH-arts in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Naast haar werk als spoedeisende hulp arts houdt zij zich graag bezig met wetenschappelijk onderzoek. Met haar onderzoek streeft ze ernaar om de zorgsector groener en efficiënter te maken, want daar is nog heel veel winst te behalen.