Onderzoek naar vertraging bij overdracht van ambulance patiënten op de spoedeisende hulp
Game Changer subsidie ontvangen in 2024.
Hoofdonderzoeker: Sander Mol
Het SGOfonds ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van 10.000,00 EUR.
Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?
Als Spoedeisende Hulp arts (SEH-arts) vind ik dat we als SEH zo gastvrij en professioneel mogelijk moeten zijn naar alle onze patiënten en hulpverleners. Dat betekent onder andere dat we de deuren van de SEH zoveel mogelijk open houden en de ambulances niet laten wachten op onze SEH. In de praktijk heb ik ervaren dat we als SEH wel eens “op rood gaan” en dus de deuren voor een groot aantal ambulances sluiten. Deze ambulances moeten dan uitwijken naar andere ziekenhuizen. Daarnaast moeten ambulances wegens drukte ook nog wel eens op de onze wachten. Dit kan vervelende gevolgen voor zich mee brengen voor de ambulances en de patiënten in het algemeen.
Met dit onderzoek wil ik allereerst het probleem goed in kaart brengen, waarna ik een oplossing probeer te vinden voor het probleem.
Welk probleem lost dit onderzoek op?
Ik zie een Spoedeisende Hulp (SEH) op rood en wachtende ambulances als een groot probleem voor de SEH, de ambulances en ook zeker voor de patiënten. We moeten als SEH roeien met de riemen die we hebben, in een moeilijke tijd, en proberen om een zorginfarct te voorkomen. Dit onderzoek brengt het huidige probleem goed in kaart en is de basis voor het vinden van oplossingen.
Op welke manier wordt dit onderzocht?
Deze studies zijn een onderdeel van mijn promotietraject. Middels deze specifieke onderzoeken wil ik kijken of er een score is die kan voorspellen wanneer wij als SEH van het Franciscus Gasthuis en Vlietland “op rood gaan”. Dat doe ik door geautomatiseerde scores die standaard berekend worden op de SEH, te vergelijken met het stoplicht systeem. Daarnaast vraag ik aan alle ambulanceverpleegkundigen om een formulier in te vullen als ze met een patiënt moeten wachten op onze SEH. Met de antwoorden van de ambulanceverpleegkundigen kan ik beter begrijpen waarom, wanneer en hoelang ambulances moeten wachten op SEH.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?
Het is niet alleen belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde, maar voor heel het zorgstelsel en dus eigenlijk ook voor heel Nederland. De komende jaren gaan we pas écht de gevolgen van de tekorten aan verpleegkundigen en de bezuinigingen op de zorg merken. Aan ons de taak om een zorginfarct te voorkomen.

Sander Mol
Hoofdonderzoeker
Als Spoedeisende Hulp arts (SEH-arts) is Sander Mol werkzaam in het Franciscus Gasthuis & Vlietland, in respectievelijk Rotterdam en Schiedam. Als geboren Rotterdammer, met opgestroopte mouwen, is hij naast dokter ook wetenschapper. Tijdens zijn werk heeft hij veel aandacht voor de mensen om hem heen. In goed team ligt namelijk de basis van een optimaal functionerende SEH. Zodoende probeert hij het werken op en het bezoek aan een SEH zo prettig en professioneel mogelijk te laten verlopen.
Zijn motivatie voor zijn werk en onderzoek haalt hij uit zijn standvastigheid, doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en de verschillende sporten die hij beoefent.