, ,

A comparison of pericapsular nerve group block, fascia-iliaca compartment block and femoral nerve block for pain management in patients with hip fracture in the emergency department – A randomized controlled trial

Het SGOfonds ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van 1.000,00 EUR.

Hoe bent u op het idee gekomen voor dit onderzoek?

Voor mijn promotietraject doe ik onderzoek naar plaatselijke verdoving voor mensen die op de spoedeisende hulp binnenkomen met een gebroken heup. Deze verdoving helpt de pijn te verzachten in de tijd tussen binnenkomst en operatie.  Het eerste onderzoek uit mijn promotietraject was een literatuuronderzoek over wat er allemaal bekend is over deze plaatselijke verdoving, en nu hoop ik zelf bij te kunnen dragen in de vorm van nieuw onderzoek.

Welk probleem lost dit onderzoek op?

Er zijn momenteel 3 verschillende typen plaatselijke verdoving voor mensen met een gebroken heup; deze noemen we zenuwblocks, en ze heten PENG, FICB en FNB. Er zijn nog geen grootschalige en nauwkeurige onderzoeken geweest waarin alle 3 deze zenuwblocks op de spoedeisende hulp met elkaar worden vergeleken.  

Op welke manier wordt dit onderzocht?

Dat gat willen wij met dit onderzoek opvullen door de ervaringen van patiënten met een gebroken heup met elkaar te gaan vergelijken.  Een patiënt wordt toegewezen aan 1 type zenuwblock, en vervolgens zullen wij o.a. pijnscores en de hoeveelheid toegediende medicatie documenteren. Daarnaast zullen we een vragenlijst afnemen waaruit duidelijk wordt hoe de patiënt de periode na het krijgen van de verdoving heeft ervaren, en op basis daarvan hopen we een conclusie te kunnen trekken over welk van de zenuwblocks het beste werkt en het prettigst is voor de patiënt. 

Waarom is dit onderzoek belangrijk voor de Spoedeisende Geneeskunde?

Het doel van dit onderzoek is om meer duidelijkheid te creëren over welk van de PENG, FICB en FNB zenuwblocks het beste is, waardoor de patiënt zo optimaal mogelijk geholpen kan worden. 

Jurian Dolstra

Hoofdonderzoeker

Ik ben afgestudeerd bewegingswetenschapper. Ik heb hiervoor de bachelor Bewegingswetenschappen en de master Human Movement Sciences afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gecharmeerd door het menselijk lichaam, de gezondheidszorg en innovatie ben ik in het onderzoek blijven hangen en heb ik de kans gekregen om een promotietraject te volgen binnen het Medisch Centrum Leeuwarden, op de spoedeisende hulp.