Jaarlijks komen vele duizenden patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een val op het hoofd. Een groot deel van deze patiënten houdt na het bezoek lange tijd klachten als hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en moeheid. SEH-artsen in Rotterdam, Den Haag en Hoorn zijn recent onderzoek gestart om deze klachten te verminderen met goede voorlichting tijdens en na het bezoek aan de SEH. Dit veelbelovende onderzoek van SEH-arts Amber Hoek ontvangt vandaag de eerste stimuleringssubsidie van het SGOfonds.

“De spoedeisende geneeskunde in Nederland ontwikkelt zich snel, wetenschappelijk onderzoek helpt de zorg op de Spoedeisende Hulp verder te verbeteren” aldus Menno Gaakeer, voorzitter van het SGOfonds: “Iedere Nederlander is wel eens op de SEH, maar het onderzoek naar de behandelingen die we daar geven staat nog in de kinderschoenen. Sinds 7 jaar werken SEH-artsen als profiel-specialist op de SEH, sindsdien is er al een hoop verbeterd. Het SGOfonds wil de zorg op de SEH verder verbeteren met stimuleringssubsidies voor baanbrekend onderzoek”

In totaal ontvangen 4 onderzoekers een stimuleringssubsidie. Naast het onderzoek naar voorlichting na een val op het hoofd wordt subsidie verstrekt aan de SEH-artsen Merel van Loon voor haar onderzoek naar screening en interventie bij patiënten op de SEH met problematisch alcoholgebruik, Marloes Clement voor haar onderzoek naar verbeterde verdovingstechnieken bij behandeling van wonden aan vingers, en Aniek Crombach voor haar onderzoek naar echografie bij enkelfracturen.

Het SGOfonds (Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds) is opgericht door enthousiaste SEH-artsen met als doel wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Na het werven van vele donaties worden dit jaar voor het eerst stimuleringssubsidies uitgekeerd. Het doel van het fonds is vanaf nujaarlijks stimuleringssubsidies uit te keren voor baanbrekend onderzoek op de SEH. Spoedeisende Geneeskunde bestaat in Nederland een kleine 20 jaar. Sinds 2009 zijn SEH-artsen erkend als profiel-specialist. Wetenschappelijk onderzoek binnen de spoedeisende geneeskunde groeit, maar meer onderzoek is nodig. Het meeste medisch wetenschappelijk onderzoek richt zich op chronische of langdurige aandoeningen of patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek de diagnostiek en behandeling op de SEH is nodig om de kwaliteit van zorg op de SEH op het allerhoogste niveau te tillen.